Pictură realizată de Ana Maria Căpățînă
■ Coreea de Nord a fost formată de forța de invazie sovietică din 1945 și a rămas sub dictatura unei familii ce susține că aplică reguli comuniste într-o atmosferă de lagăr. Conducerea din peninsulă a găsit soluția pentru rezolvarea problemei economice: extinderea capacităților de producere a rachetelor pentru trupele ruse. Creșterea livrărilor de armament este o soluție temporară și chiar agravează situația din țară prin folosirea unor cantități mari de materiale și energie. Încetarea ostilităților va genera imediat o lipsă de comenzi și criză.
■ Frontul din Ucraina rămâne deosebit de sângeros și numai până la 19 noiembrie au fost înregistrate în mod sigur 79.522 de victime în rândurile trupelor ruse. Criza demografică se agravează în fiecare zi, dar nu se încurcă politicienii cu astfel de amănunte atunci când se simt atât de bine în birourile călduțe.
■ China continuă o politică de dezvoltare economică agresivă pentru a domina piața mondială în timp ce camerele de origine asiatică supraveghează magazine, bănci și clădiri guvernamentale.
■ Alegerile din România pentru președinte au fost marcate de o puternică polarizare și de surprize, victoria fiind obținută de un candidat care nu era cunoscut și n-a acționat clasic. Partidele s-au măcinat prin lupte crâncene și a profitat un necunoscut pentru a obține calificarea în turul decisiv ale alegerilor. Victoria i-a fost asigurată prin manipularea permanentă a maselor de votanți prin mesaje scurte și pe înțelesul celor plictisiți de partidele tradiționale.
■ Scandal electoral deosebit în România din cauza unui candidat care a apărut ca de nicăieri și a ajuns în fruntea clasamentului pentru funcția de președinte. Discursurile rostite în favoarea Rusiei au inflamat partidele politice. Mai grav este că au fost trecute voturi de la un candidat la altul și problema este că aceste transferuri au fost făcute pentru favorizarea candidatului ieșit pe locul al doilea și cel de pe al treilea ar fi fost lipsit de buletine în vederea întăririi celor de pe primul și al patrulea loc. Chiar dacă până pe 29 noiembrie 2024, ora 17, au fost numărate puține voturi, este deja evident că s-au făcut furturi ce amintesc de falsurile din noiembrie 1946.
■ Agenția TASS, vocea Kremlinului în întreaga lumea, a lansat teoria că România va împărți Ucraina și va lua zona de coastă cu orașul Odessa. Ideea a fost lansată de serviciul secret numit SVR și este un model de manipulare. Se zice că Occidentul vrea să trimită trupe germane care vor avea în sprijin detașamente de fanatici ucraineni după modelul celor organizate de Bandera. Trebuie să fie populația convinsă că inamicul este de tip nazist și astfel orice acțiune a Moscovei este justificată.
■ Rusia găsește din ce în ce mai greu soldați dornici să se implice în luptele din Ucraina, cele în care, conform regulile conflictelor, infanteria înregistrează cele mai grele pierderi în fiecare zi. Frontul fiind întins pe o mie de kilometri necesită multă forță umană, preferabil cât mai tânără, dar acum se solicită sume din ce în ce mai mari pentru viața printre gloanțe și proiectile.
■ Rusia a pierdut până la data de 30 noiembrie 2024 2.531 de tancuri și rezultatul a fost obținut pe bază de imagini și nu pe declarațiile oficialilor. Hemoragia de mașini de atac a dus la o golire a depozitelor din aer liber din Asia Centrală, dar au fost utilizate și blindate din seria T-90, mai noi și scumpe. Conducerea de la Moscova planifică în mod cât mai rațional, după propria gândire, trimiterea pe front a echipamentelor militare și încearcă să păstreze împotriva Europei și Chinei a tot ce este mai bun.
■ Conducerea de la Beijing a inițiat o politică sălbatică de exploatare a resurselor naturale și s-a constat prin 1978 că deșertul avansează și distruge terenuri agricole și furtunile de nisip afectau chiar capitala de nu se putea respira. S-a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că muncitorii asiatici au reușit să încercuiască deșertul Taklamakan. Ofensiva umană nu este încă suficientă din moment ce o suprafață de 26,8% este pustiu. Eforturile sunt limitate în raport cu poluarea aerului generată de consumul de cărbune din furnale și termocentrale.
■ Televiziunile fac o intensă reclamă produselor oferite de firma Trendyol și se oferă orice clienților la preț redus, ceea ce te duce cu gândul la o invazie de mărfuri turcești. Realitatea este alta. Acționarul principal este gigantul chinez Alibaba, cel ce vrea să penetreze frontierele Uniunii Europene, un generator de valută forte pentru imperiul comunist.
■ Omenirea este cu ochii pe Israel și Ucraina din cauza luptelor duse cu bombe și rachete, efectele exploziilor fiind șocante și spectaculoase. Un alt război tăcut a fost dezlănțuit discret de Conducerea de la Beijing împotriva lumii occidentale: războiul economic Firmele asiatice au sprijinul statului și trimit în întreaga lume automobile electrice ieftine și cu multă tehnologie pentru a lua ochii clienților. Culori și ecrane luminoase zăpăcește mințile clienților ce încep să uite de VW, Ford sau Renault, mai ales când prețul este scăzut. Este o formă de măcinare a Occidentului capitalist, cel ce trebuie să cadă în fața comunismului triumfător.
■ Rusia ar fi suferit pe 28 noiembrie pierderi de 2.030 de militari, morți și răniți, cele mai mari după estimările ucrainene. Se pare că liderii de la Moscova aplică exact regulile de pe timpul lui Stalin și nu contează numărul de victime.
■ Conducerea Rusiei a anunțat că posibilitatea reluării testelor nucleare nu este exclusă, o mare dovadă a lipsei de înțelepciune rusească. Colosul statal a fost transformat într-o ghenă nucleară de liderii comuniști, dar se pare că mai este ceva loc prin statul ce pare că nu mai are loc pe două continente.
■ Războiul din Ucraina este un fel de cancer pentru Rusia, stat care se aștepta la un Blitzkrieg. Drone ucrainene au reușit să incendieze un nou depozit de carburant din regiunea Rostov în cursul nopții de 28 spre 29 noiembrie.
■ Polonia are conducerea conștientă de pericolul venit dinspre Asia, mereu un rezervor de populații interesate să jefuiască bunurile vecinilor. A fost ridicat un gard pentru oprirea imigranților de orice neam, dar munca a continuat cu elemente defensive astfel încât să fie un obstacol în calea blindatelor. Limesul polonez va avea o lungime de vreo 800 km și va include și sisteme de detectare a eventualelor amenințări la adresa securității statului european. Nu este impenetrabil, dar este mult mai bun decât nimic. Întărirea granițelor este obligatorie în lumea contemporană.
■ Procesul de votare continuă în România pentru Parlament. Regula științifică stabilită cândva de marele Gustave Le Bon spune clar că la fiecare proces electoral ies candidați mai ciudați prin gândire și acțiune.