computer cuantic

Ziua Q și cursa pentru aflarea secretelor lumii

Mihai Claudiu Sima | 2 Aprilie 2025 | Nr. 1094

În timp ce atenția publicului este captată de dezvoltările în domeniul inteligenței artificiale, marile companii și puteri ale lumii duc o întrecere într-o altă tehnologie la fel de interesantă, cea cuantică. Computerele de acest tip se folosesc de principiile mecanicii cuantice pentru a prelucra informații mult mai repede față de ceea ce suntem obișnuiți. În timp ce computerele clasice transformă informația în șiruri de 0 și 1 (numiți biți), cele cuantice folosesc qubiți care pot fi 0 sau 1 atunci când sunt măsurați, dar când nu sunt măsurați datorită mecanicii cuantice pot avea ambele valori în același timp, fenomen numit superpoziție cuantică. Atunci când este măsurat, în funcție de probabilități, qubitul o să aibă o stare fixă de 0 sau 1. Acest proces le oferă un avantaj extraordinar computerelor cuantice permițându-le să analizeze multiple soluții simultan, în timp ce cele clasice pot doar câte una pe rând. Mai există și fenomenul de entanglement cuantic unde qubiții se pot lega între ei iar în cazul în care unul dintre ei se schimbă și ceilalți se vor schimba automat, fără să se țină cont de distanță, făcând procesarea și mai rapidă.

Capacitățile extraordinare ale computerelor cuantice le permite să descopere medicamente și materiale noi, să permită simularea de fenomene cuantice, să analizeze piețele financiare, să găsească rute de transport mai rapide, să îmbunătățească modelele de inteligență artificială sau să cerceteze fuziunea nucleară, dar un alt domeniu unde tehnologia cuantică este cu mult peste cea clasică, și domeniul de care națiunile ar putea fi mai interesate, este cel al criptografiei.

Majoritatea datelor din lume sunt protejate de algoritmi de criptare, iar dacă un computer obișnuit ar încerca să treacă de ele prin forță brută pentru a obține informațiile ar dura miliarde de ani până ar reuși. Dar un computer cuantice, datorită modului prin care operează, ar putea să le decripteze în câteva ore. Ar putea, pentru că momentan nu s-a ajuns încă aici, mai exact la Ziua Q, termen folosit pentru a descrie ziua când computerele cuantice ar fi suficient de puternice pentru a trece peste algoritmi de criptare folosiți în prezent. Termenul se vrea a fi un semnal de alarmă care să atragă atenția la situația în care o organizație ar reuși să construiască un astfel de computer și astfel ar avea acces la toate datele lumii. Conform unui articol publicat în Digi24, riscul ca acest lucru să se întâmple înainte de 2035 este de 1 la 3, iar alți specialiști afirmă că sunt 15% șanse ca acest eveniment să se fi întâmplat deja în secret.

Pentru o națiune șansa de a trece peste mijloacele de criptare clasice ar fi un avantaj extrem de important pentru a obține informații valoare în spionaj sau a afla strategii economice. A început o adevărată cursă în dezvoltarea capacităților cuantice, iar în același timp se lucrează și la noi algoritmi de criptare post-cuantici care ar putea face față după Ziua Q.

Sursă imagine: Wikimedia Commons